In de drukte van het dagelijkse leven, gebeuren er regelmatig onverwachte dingen, waar je ingebouwde alarmsysteem (lees zenuwstelsel) op aan slaat. Het is een natuurlijke en essentiële reactie om in actie te komen en je te beschermen tegen daadwerkelijk gevaar. (Fight- Flight response)
Wanneer het loos alarm blijkt te zijn, zorgen je eigen gedachten er vaak onbewust voor, dat de sirenes toch blijven loeien. Voor hoogsensitieve vrouwen kan dit leiden tot een constante staat van alertheid, wat zowel mentaal als fysiek uitputtend is. Je lijf blijft constant in de alert stand staan, zelfs wanneer het niet nodig is.
Hoogsensitiviteit
Als hoogsensitieve vrouw, reageert je zenuwstelsel sterker op prikkels uit de omgeving. Je neemt meer details waar, voelt emoties intensief en bent gevoelig voor subtiele veranderingen. Dit is een prachtige eigenschap! Tegelijkertijd kan het als overweldigend ervaren worden, vooral als je constant aan staat en geen tijd neemt om te herstellen.
Inzicht in je eigen alarmsysteem
Wanneer je hoogsensitief bent, kan het zijn dat jouw alarmsysteem sneller en vaker geactiveerd wordt. De kunst is om inzicht te hebben in hoe het alarmsysteem werkt in jouw lijf en hoe fijngevoelig jij staat afgesteld. Zonder je te vergelijken met anderen, want jij bent uniek. Wanneer je begrijpt hoe jouw alarmsysteem functioneert, kun je signaleren wanneer het een “vals alarm” is.
Stel je bijvoorbeeld voor dat je in een drukke winkel bent. De geluiden, geuren en mensenmassa kunnen overweldigend zijn, maar eigenlijk ben je veilig. Je alarmsysteem slaat aan, maar je weet dat er geen direct gevaar is.
Herkennen van valse alarmen
Een belangrijk onderdeel, in het omgaan met je hoogsensitiveit is het leren herkennen wanneer het een “vals alarm” is. Dit betekent dat je bewust wordt van je eigen gedachten en gevoelens, en dat je herkent wanneer je lichaam onnodig in de alert stand blijft staan. Het is immers niet erg dat je alarmsysteem fijngevoelig staat afgesteld en dat die regelmatig aanslaat. Het gaat erom dat je leert Zijn met dat fijn gevoelige alarmsysteem van jou. Zodat je de rust in jezelf kunt ervaren, zelfs wanneer je je overweldigd voelt.
Geen reset knop nodig
Is er dan geen resetknop? Lijkt handig zo’n resetknop. Met een druk op de knop sta je dan opeens minder gevoelig afgesteld. (Eindelijk “normaal”) Gelukkig bestaat er geen resetknop en wat is “normaal”? Wij zouden ons eigen alarmsysteem niet willen inruilen. Jouw eigen alarmsysteem is wat jou jouw maakt. Een mens waarmee je het mens zijn helemaal mag ervaren. Met alle hoogte en diepte punten. Dat zien wij tegenwoordig als een groot geschenk.😉
Omgaan met je alarmsysteem
Ook als je alarmsysteem afgaat hoef je niet direct in actie te komen of opzoek te gaan naar de reset knop. Het gaat erom dat je leert zien je systeem vaak een “vals” alarm geeft. De beleving van een vals alarm, is hetzelfde als die van een echt alarm. Het is aan jou om te leren Zijn met dat valse alarm. Je mag het opmerken, er naar luisteren, er naar kijken. Je hoeft er niks mee te doen. Je neemt waar en laat het zijn. En juist dat “zijn” is de resetknop waar je eigenlijk naar opzoek was.
Alarmsysteem kalmeren
Je kunt het volgende doen om je systeem te laten weten dat het een “vals ” alarm is. Dat je dus niet in (levens)gevaar bent.
- Zuchten; adem eens uit. Zucht maar eens een paar keer lekker door. Dat mag met geluid hèhè. Diep zuchten activeert het rust- en herstelsysteem in je lichaam. Wanneer je zucht, geef je jezelf een mini-reset om jezelf te kalmeren.
- Zachtjes wiegen; wieg jezelf zachtjes en langzaam heen en weer. De ritmische beweging helpt je om je veilig te voelen en spanning los te laten.
- Drinken; Drink rustig een slok water. Wanneer je namelijk in acuut gevaar verkeerd, ga je niet op je gemakt staan drinken. Een slok water drinken kan een signaal voor je zenuwstelsel zijn dat je veilig bent. Je systeem hoeft niet (verder) in actie te komen.
Tot slot
In de drukte van het dagelijkse leven, is het begrijpen van je eigen alarmsysteem essentieel als hoogsensitieve vrouw. Het is normaal dat je zenuwstelsel gevoeliger reageert op prikkels, er is immers niks mis met je! Het constant in de alert stand staan kan wel als uitputtend ervaren worden. Door je bewust te worden van wanneer je alarmsysteem een “vals alarm” geeft, kun je leren om liefdevol met jezelf om te gaan en in balans te blijven te midden van de uitdagingen van het leven. Onnodig aanstaan is immers verspilling van energie, die je beter kunt gebruiken voor de dingen die er echt toe doen. En voor de dingen waar je blij van wordt. Toch?
Wees zacht en liefdevol naar jezelf, en geef jezelf toestemming om af en toe overweldigd te raken. Juist te midden van alle prikkels en uitdagingen, is het fijn om jezelf de ruimte te geven om te ademen, te rusten en te zijn. Het is oké om hulp te vragen en tijd te nemen voor jezelf.
Ontdek meer
Wil jij inzichten in hoe jouw alarmsysteem staat afgesteld en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kom dan naar een van onze vrouwzijnsdagen.
Tijdens deze dagen krijg je de kans om:
- Dieper inzicht te krijgen in je hoogsensitiviteit.
- Praktische tools en technieken te leren om je zenuwstelsel te kalmeren.
- Te verbinden met andere hoogsensitieve vrouwen en ervaringen te delen.
Aanmelden kan door op onderstaande link te klikken.