Levenslessen van de kat; the Master of Mindfulness

door | jan 24, 2024

Als het gaat om leven in het NU, zijn mijn katten misschien wel mijn grootste inspiratiebron. Katten hebben een natuurlijke neiging om in het moment te zijn en lijken zich weinig aan te trekken van de wereld om hen heen. Soms denk ik wel eens, was ik maar een kat… ze eten, slapen, spelen en doen waar ze zin in hebben, wanneer het hén uitkomt. Katten maken zich nergens druk om, ze maken het zich zo makkelijk mogelijk. Daar kunnen wij mensen een voorbeeld aan nemen.

Nu wil ik niet echt een kat zijn hoor, want ik vind het ‘mens-zijn’ veel te leuk. Maar we kunnen er dus wel heel wat van leren, van katten. Ik in ieder geval wel. Graag deel ik dan ook enkele prachtige lessen van de levensfilosofie die mijn harige huisvriendjes mij spiegelen. Laten we de kunst van mindfulness afkijken van katten.

Niks moet, niksen mag

Een van de meest waardevolle lessen die mijn katten me laten zien, is dat het prima is om regelmatig rust te nemen. Te midden van de hectiek van de dag herinneren mijn katten mij er regelmatig aan dat het goed is om af en toe te vertragen. Even te niksen. Om te voorkomen dat ik mezelf voorbij ren. Laten we stoppen met rennen. Gun jezelf wat ont-spanning. Geniet van kostbare momenten van stilte. Nestel jezelf lekker op de bank en neem de tijd om een goed boek te lezen of gewoon wat voor je uit te staren. Want als er iets is waar katten meesters in zijn, dan is het wel de zalige kunst van het nietsdoen. Il dolce far niente.

Observeer zonder oordeel

Heb je weleens een kat voor zich uit zien staren? Hun hypnotiserende blik doet mij vaak vermoeden dat ze in het ‘niets’ kijken, en daar iets buitengewoon wonderbaarlijks aanschouwen. Ik vraag me dan wel eens af wat die kat nou ziet, hoort, denkt. Of denkt hij/zij helemaal niets? Een kat kijkt, en ziet. Zonder oordeel. Een kat ‘is’. Mijn katten nodigen me daarmee uit mijn aandacht te richten op het huidige moment, zonder daar iets van te vinden. Zoals ze gefascineerd naar iets kunnen staren, laten katten mij zien dat je de focus naar buiten kunt verleggen. Door onze aandacht te richten op iets buiten onszelf, en datgene te observeren zonder oordeel, kunnen we de drukte van overbodige gedachten naar de achtergrond laten verdwijnen en innerlijke rust ervaren. Probeer het maar eens.

Be like a cat.

Aanschouw van een afstand

Over observeren gesproken, katten observeren alles van een afstandje. Mijn katten zitten bijvoorbeeld vaak op het dak van het schuurtje te koekeloeren. Of op de vensterbank. Zoals katten vanaf de schutting, het dressoir, of de hoogste boekenplank de boel aanschouwen, zo zouden ook wij ons leven af en toe ook eens mogen bekijken. Van een afstand. Als een toeschouwer, een perspectief dat katten van nature beheersen. Beschouw jezelf als een toeschouwer van het theater van jouw leven. Het vermogen om jezelf, met al je gedachten en gevoelens, als een toeschouwer te kunnen bekijken, kan een waardevolle vaardigheid zijn voor een bewust bestaan in het hier en nu. Het op afstand observeren van situaties stelt ons in staat om helderheid te krijgen, om bewust te worden van onze reacties op een situatie, en bewuster kunnen kiezen hoe we daar mee omgaan.

Geduld is een schone zaak

Katten schijnen moeiteloos minuten of zelfs urenlang bij een muizenhol te kunnen zitten, geduldig wachtend op het ‘perfecte’ moment om toe te slaan. Nu heb ik mijn katten nog nooit voor een muizenhol zien zitten, maar ze laten vaak een knap staaltje geduld zien. Zo toont een van mijn katten regelmatig een bewonderenswaardige mate van geduld wanneer hij voor de deur zit te wachten totdat deze eindelijk een keer open gaat. En warempel, zijn geduld wordt altijd beloond. In een wereld waar de tijd steeds harder en sneller lijkt te tikken, en het leven vaak een race tegen de klok lijkt te zijn, kunnen we leren van de klokvrije benadering van katten. Beoefen geduld als een vorm van meditatie. Want je hoeft geen uur met je ogen dicht op een kussentje te zitten om te mediteren en in het nu te zijn. Dat kan ook in de rij bij de kassa. Gewoon met je ogen open. Er schuilt een kracht in het vermogen om rustig af te wachten. Ervaar het maar eens.

Zie het Leven als een Spel

Voor katten is de wereld één grote speeltuin. Of ze nu buiten in de tuin zijn en een vlinder of een blaadje achterna springen, of binnen spelen met een bolletje wol of een propje papier. Katten zien overal mogelijkheden om plezier te beleven en iets nieuws te ontdekken. Dit is een van mijn lievelingslessen en een prachtige reminder om van het leven een speelse ervaring te blijven maken. Want als je de wereld als een speeltuin kunt zien, en het leven als een spel, waarin je spelenderwijs kunt ontdekken, ervaren, vallen en weer opstaan, ‘fouten’ mag maken, ervan kunt leren en groeien, dan voelt het een stuk luchtiger. Zelfs te midden van volwassen verantwoordelijkheden kunnen we speelsheid en vreugde in ons dagelijks leven integreren. Laten we van de speelse houding van katten leren en plezier vinden in de eenvoudige dingen des levens.

Conclusie

In de drukte van het dagelijks leven kunnen we veel leren van katten. Door de eenvoudige, doch diepgaande levensfilosofie van katten te omarmen en in ons leven toe te passen, kunnen we een bewuste manier van zijn ervaren. Laat je inspireren door katten en ontdek de vreugde van het leven in het moment, terwijl je innerlijke rust ervaart.

En laat je inspireren door ons. We bieden je nu gratis en vrijblijvend een korte inspiratiesessie aan, om te ontdekken hoe jij de levenslessen van de kat kunt toepassen in jouw leven. Maak nu een afspraak.