Stressvrije Feestdagen: Tips voor een Ontspannen Seizoen

door | dec 20, 2023

De feestdagen zijn een tijd van vreugde, samenzijn en viering, maar in de loop der jaren hebben we het voor elkaar gekregen om hier een heel stressvolle toestand van te maken.

De druk om aan verwachtingen te voldoen en alles perfect te laten verlopen, kan overweldigend zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit seizoen meer ontspannen en plezierig te maken. Hieronder enkele waardevolle tips om stress te verminderen en echt te genieten van de feestdagen:

1. Wees flexibel & creatief met cadeaus

Misschien is cadeaus kopen nog wel het meest stressvol, vooral omdat je vaak niet weet wat je voor anderen moet kopen. Ga eens na wat je zelf leuk zou vinden om te krijgen? Weet je het echt niet, geef dan een cadeaukaart of geld. Op social media stikt het van de leuke filmpjes hoe je een cadeau kunt inpakken, ook geld, waardoor het een enig cadeau wordt. En in deze dure decembermaand is iedereen blij met een beetje extra geld.

2. Eet wat je echt lekker vindt

Ben je geen keukenprinses? Maak (of laat maken) wat je kent en lekker vindt. Serveer op een feestelijke manier en klaar ben je. Heb je iemand uitgenodigd die van koken houdt? Kook gezellig samen.

Oh ja, en laat de boodschappen lekker thuis bezorgen, dat scheelt een heleboel inkoopstress.

Uiteten is natuurlijk ook altijd een goed idee, als je zin hebt om weg te gaan en het budget hebt om je lekker te laten verwennen in een goed restaurant.

3. Zeg nee

Wees niet bang om nee te zeggen als je overweldigd raakt door uitnodigingen of verzoeken. Luister naar je eigen behoeften. Heb je geen zin in een kerstfeest, zeg nee. Liefdevol bedanken voor een uitnodiging en lekker op de bank kruipen met een dekentje, is een heerlijke manier om de feestdagen door te brengen.

4. Maak een budget

Financiële zorgen kunnen bijdragen aan stress tijdens de feestdagen. Stel een budget op voor jezelf waar jij je comfortabel bij voelt. Heb je geen geld voor cadeaus? Laat het weten aan de mensen waar je kerst mee viert, dat je liever geen cadeaus doet dit jaar.

Overweeg ook alternatieve cadeau-ideeën, zoals ervaringen in plaats van materiële geschenken. Zo kun je mensen heel blij maken met iets wat jij heel goed kunt. Maak er een cadeaubon van, pak hem leuk in en geef die.

5. Zorg voor jezelf

In een post op social media hadden we het al even over hoe de winterperiode belangrijk is om te herstellen. Het is de periode waarin de natuur in rust gaat. Wij zijn ook onderdeel van de natuur en dus zouden wij hetzelfde mogen doen.

Neem tijd voor ontspanning, meditatie, sauna, een warm bad of een wandeling in de natuur. Zelfzorg helpt om stress te verminderen en je energie op te laden.

6. Verdeel taken en vraag om hulp

Je hoeft niet alles alleen te doen. Deel taken met familieleden of vrienden en vraag om hulp als dat nodig is. Samenwerken verlicht de last en creëert een gevoel van samenzijn.

Gelukkig zijn er ook heel veel online diensten waar je tegenwoordig gebruik van kunt maken, zoals thuisbezorgservices. Kun je doen met boodschappen, cadeaus en zelfs hele maaltijden. Maak het jezelf makkelijk, je hebt het al druk genoeg.

7. Focus op dankbaarheid

Herinner jezelf eraan waarom je de feestdagen viert. Richt je aandacht op dankbaarheid en het delen van liefde en vreugde met dierbaren. Concentreer je op de betekenis van de feestdagen voor jou en je geliefden.

8 Leef in het nu

Geniet van de momenten van samenzijn, viering en vreugde. Wees aanwezig in het moment en laat los wat niet binnen je controle ligt.

Laat jouw feestdagen draaien om verbinding, liefde en samenzijn, en niet om perfectie.

Door deze tips toe te passen, kun je een stressvrijer en vreugdevoller feestseizoen creëren. Wij wensen jou heel fijne feestdagen.

Loop je vast of over? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis inspiratiesessie.