De rust is te vinden in het NU

door | okt 9, 2023

Om in het NU te kunnen zijn, heb je bewustzijn te creëren. Of het nu intern of extern is, het gaat erom aandacht te besteden aan wat er gebeurt zonder te proberen iets te veranderen.

Het enige probleem is dat in het moment blijven veel gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Deze verandering in je dagelijkse routine implementeren kan een grote uitdaging zijn.

Om je wat op weg te helpen, hebben we een lijstje gemaakt met tips, waarmee je direct aan de slag kunt. Op die manier kun je beginnen te genieten van de kleine dingen in het leven, zelfs als het hectisch wordt.

11 tips om dagelijks aanwezig te zijn:

1. Geniet van de kleine cadeautjes

Zoals veel vrouwen, houden wij van bloemen. Bij het zien van mooie exemplaren, maakt ons hart een vreugdesprongetje. Bloemen herinneren ons aan wat nog steeds mooi is in de wereld. En zo zijn er meer van die mooie kleine cadeautjes in het leven, zoals het vinden van geld in je jaszak dat je was vergeten, een ontmoeting met een vriend of de mogelijkheid om uit te slapen, vier de kleine feestjes net zo enthousiast als de grote.

2. Voel je stoel

Elke keer als je gaat zitten (op een keukenstoel, bureaustoel, bank, in de auto, op de fiets etc.)  ga je met aandacht naar het contact tussen je lichaam en de ondergrond waar je op zit. Voel heel bewust hoe de zitting/ rugleuning aanvoelt. Voel hoe je gedragen wordt. Ontspan maar, laat je maar dragen. 

3. Haal adem

Vaak als je druk bezig bent en van alles moet vergeet je om door te ademen. Je ademhaling zit dan hoog en voelt gespannen. Als je met aandacht ademhaalt, kan er weer ruimte ontstaan. Merk op hoe je borstkas en buik zich uitzetten wanneer je inademt en voel hoe de lucht naar buiten stroomt als je uitademt. Word je ervan bewust dat dit vanzelf gaat.  

4. Zet je zintuigen aan

Veel gaat er onbewust langs je heen als je bezig bent. Gebruik je zintuigen eens wat vaker bewust. Luister en hoor de geluiden om je heen. Ruik de geuren, proef de smaken, kijk met nieuwsgierige blik in het rond en zie de schoonheid van het leven. Verwonder je over de kleinste details om je heen. 

5. Voel je voeten

Doe je schoenen en sokken wat vaker uit. Stap eens op blote voeten naar buiten. Loop op blote voeten door het gras. Voel de ondergrond waarop je loopt. Ga met aandacht naar je voeten en voel de levensenergie vanuit de aarde omhoog stromen. 

6. Eten met aandacht

Eten is iets wat we dagelijks meermaals doen. Vaak ben je ondertussen met andere dingen bezig. Zet de tv eens uit, leg je gsm aan de kant en ben je eens bewust van elke hap die je neemt. Kauw iedere hap minimaal 20x en proef elk ingrediënt van je maaltijd.

7. Natuur: Ga naar buiten

Trek de paden op, de lanen in. Juist als je denkt daar geen tijd voor te hebben. Ga op ontdekking en verwonder jezelf wat je allemaal tegen komt. Hoor de vogels, zie de bloemen, proef een braam en ontdek alle andere verborgen schatten in de natuur. Voel de zon op je huid en de wind door je haren. 

8. Kijk je gedachten aan

Merk je gedachten op. Je hoeft er enkel naar te kijken, ze op te merken, je er bewust van te worden. Je hoeft er geen oordeel aan te hangen. Je hoeft ze ook niet te labelen met positief of negatief. Het zijn enkel jouw gedachten op dat moment. Gedachten, dus niet per se de waarheid. Aanschouw ze van een afstand alsof je naar de wolken kijkt die voorbij drijven. 

9. Breng tijd door zonder doel

In de prestatiegerichte maatschappij waarin we leven moet alles een doel hebben, nuttig en productief zijn. Je moet bezig blijven en hard werken. Stop daar eens even mee. Ga ergens rustig zitten of liggen en keer naar binnen. Wees nieuwsgierig naar wat er in je speelt, zonder oordeel en verwachting, zonder dat je er iets mee hoeft. Zonder dat het je iets moet opleveren. Tijd en aandacht voor en met jezelf. Gewoon ‘zijn’ met wat is.

10. Creatieve expressie

Geef uiting aan dat wat in je speelt op een creatieve manier. Aan dat wat eruit wil, wat aandacht vraagt, ruimte nodig heeft. Schrijf, dans, zing, teken, klei, schilder. Zonder dat het iets moet voorstellen, mooi moet zijn of logisch is. Neem jezelf serieus en geef expressie aan jou. Uit jezelf. 

11. Dankbaarheid

Eindig de dag met een moment van dankbaarheid voor wat je hebt ervaren. Je hebt altijd iets om dankbaar voor te zijn. Hoe groot of klein ook. Je hebt een dak boven je hoofd, stromend water uit de kraan en iedere dag komt de zon weer opnieuw op. 

Om het licht en luchtig te houden hoef je natuurlijk niet alles tegelijk te doen. Kies er gewoon een paar die je aanspreken en experimenteer. Wil je graag ondersteuning, dan kun je altijd contact met ons opnemen.