Overprikkeling; Rust in de Storm

door | jun 12, 2024

Als hoog sensitieve en zorgzame vrouw ben je bekend met het gevoel van overprikkeling en de dringende behoefte aan rust. Geluiden, geuren, emoties van anderen, alles komt dieper binnen en kan je sneller overweldigen. Toch ligt er in jou een diepe kracht om de rust in jezelf te vinden, zelfs te midden van alle prikkels en onrust om je heen.

De Ervaring van Overprikkeling

Stel je voor: je probeert je aandacht naar binnen te richten voor een moment van rust, maar ineens word je overspoeld door geluiden om je heen. Het geluid van mensen die praten, verkeer dat voorbij raast, gestommel in huis of apparaten die zoemen. Alles lijkt naar je toe te komen. De irritatie en frustratie bouwen zich op en het opgejaagde gevoel neemt het over. Onze eerste reactie (om maar niet te hoeven voelen) is vaak om te vluchten, de oorzaak van de overprikkeling stil te leggen of weg te duwen. Toch is er een andere manier!

Van Verzet naar Acceptatie

In plaats van je te verzetten tegen het geluid en de prikkels, sta je jezelf toe om ze volledig te ervaren. Je voelt de irritatie, de frustratie, de onrust en je laat ze toe zonder oordeel. Door het toe te laten en alles in het moment bewust te ervaren, creëer je ruimte in jezelf. Deze ruimte geeft je de mogelijkheid om de prikkels te observeren zonder erdoor meegesleept te worden of er verstrikt in te raken. Je hoeft er niks mee te doen. Zo kom je als het ware “los” van de situatie. Dit proces vraagt om oefening en geduld, maar het brengt een diepe rust met zich mee.

De Kracht van aanwezigheid

Het vraagt om de kracht van erbij blijven, in plaats van weg te rennen of het probleem buiten jezelf te willen oplossen. Irritatie, frustratie en onrust zijn menselijke ervaringen. Ze toelaten zonder er iets mee te hoeven doen, is bevrijdend. Hoewel het in het moment zelf niet altijd prettig is en ook zeker als intens ervaren kan worden. Toch ligt daaronder de bedding van “het zijn”. De rust, de liefde, sereniteit. Dit is de plek waar je jezelf volledig kunt accepteren en de rust vindt.

Leren door Ervaring

Ook wij hebben door ervaring geleerd dat dit werkt, iedere keer opnieuw. Elke keer als wij onszelf toestonden om door intense gevoelens heen te bewegen, ontdekten we dat ze hun grip op ons verloren. Het is een proces van integratie, waarbij je steeds meer leert om je menselijke reacties te accepteren. Het is een proces dat blijft terugkomen. Wij kiezen ook iedere situatie opnieuw om erbij te blijven en ermee te zijn. Want ook onze eerste reactie is nog steeds om te willen vluchten of om andere te vragen om te stoppen met…. Het mooie is dat ook dat je mens maakt én er mag zijn.

Conclusie

In feite is de reis naar rust in jezelf als hoog sensitieve vrouw een voortdurende dans tussen het ervaren en omarmen van je emoties, en het vinden van balans te midden van de overweldigende prikkels van de wereld om je heen.

Ben jij klaar om afstand te nemen van je gedachten?

Op een lichte, luchtige manier? Zonder meditatiekussen! Dan is de “Spoedcursus Rust in je Kop” precies wat jij nodig hebt. Hierin ontdek je snel, effectief en laagdrempelig hoe jij de rust in jezelf ervaart. Meld je dan nu aan via onderstaande link!